2 Kasım 2011 Çarşamba

Acı tatlı tesadüfler - Ma part du gâteau

Film Ekim'de izlediğim Cedric Klapisch’in son filmi Acı Tatlı Tesadüfler aralık ayında vizyona girecek.  Sıradan gibi başlayan ama git gide farklılaşan bir film.

Yönetmenin Fransız olduğunu bilerek Acı tatlı tesadüfleri seyretmemiş olsaydım, hızlı temposu, gündelik hayat diyalogları ile tipik bir Amerikan filmi diyebilirdim. Bir işçi kentinde Global kriz nedeniyle kapatılan fabrika, 3 çocuğuyla işsiz kalan önce intihar etmeye kalkışan ama sonra çocukları için hayata tutunan orta yaşlı France’ı izlerken komedi ile süslenmiş dramatik bir aile filmi diye düşündüm. France’ın Paris’e gelerek yeni bir iş araması ve krizleri fırsatlara çeviren genç, hırslı borsacı Steve’in evinde hizmetçi olarak çalışması ile olaylar eski Türk filmlerini andıran romantik komedi havasında gelişmeye başladı derken;

hizmet bekleyen ile hizmetçi, kadın ve erkek, zengin ve fakir ilişkileri ile ilgili ustaca espriler, borsa spekülasyonları sayesinde kısa bir sürede milyarlar kazanan borsacıların ahlak anlayışı, sınıfsal bakışı gibi konularda yerinde analizlerle farklı bir filme dönüştü. Özellikle son bölümüyle Hollywood sinemasıyla uzaktan yakından ilgisi olmadığını da kanıtladı.

France rolünde Karin Viard ve borsacı olarak Gilles Lellouche’u seyretmek de çok keyifli.

 

Hazırlayan : Işın Güner Tuzcular

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder