8 Kasım 2011 Salı

Habemus Papam- Bir Papamız var

Film Ekim’in ilgimi çeken yapıtlarından biriydi.  İtalyan sinemasının Woody Allen’ı diye adlandırılan Nanni Moretti’nin filminde Papa seçilen ama buna hazır olmadığı için depresyona giren bir kardinal ve onun sorunlarını çözmeye çalışan Psikanalistin öyküsü işleniyor.  
Papa Vatikan görevlilerini atlatıp Roma’da gezinmeye başlar. Sokakta önemli bir kişi değil sadece kafası karışık yaşlı bir adamdır.  O sırada Vatikan’da Papa’nın kaçtığını sadece Camerlengo bilmektedir ve bu gerçeği diğer tüm Kardinallerden ve Psikanalistten saklar. Papa’nın Roma maceraları, konuyu çözene kadar Vatikan’dan çıkması yasak olan Psikanalist’in ise diğer kardinallerle diyalogları ilgiyle izleniyor.
Kendini bulma,  gerçekte tüm sosyal ve mesleki sorumluluk ve makamlarımızda soyutlandığımızda biz kimiz? Soruları tüm film boyunca esprilerle süslenmiş, akıcı bir dille aktarılıyor.

Kafası karışık Papa rolünde Michel Poccoli ve Psikanalist rolünde yönetmen Nanni Moretti çok başarılılar. Ayrıca Vatikan’da çekilen sahneleri, Tiyatro’daki çekimleri çok beğendim. Görselliğin harika müziklerle de tamamlaması filmin beğenilmesine katkı sağlıyor.
Film umarım vizyona girip daha geniş bir izleyici kitlesine kavuşur.

Hazırlayan: Işın Güner Tuzcular

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder